Lahden Sininauha ry:n historia

Lahden Sininauha ry on perustettu 21.11.1976. Toiminta alkoi  päivätoiminnalla  vanhan poliisilaitoksen putkan tiloissa. Lahden Sininauha ry:n Päiväkeskus on perustettu 1981. Lahden kaupunki luovutti tilat käyttöömme. Päihdetyöstä kiinnostuneet ihmiset tulevien asiakkaiden kanssa kunnostivat toimitilat käyttökuntoon. Varsinainen toiminta alkoi huhtikuussa 1982.  Alkuaikoina suurin osa asiakkaista oli asunnottomia. Päiväkeskus tarjosi paikan, jossa voi viettää päiväänsä puuhastelemalla, lukemalla ja lepäämällä.

Päiväkeskus toimii nykyään Nousurinteen tukiasuntojen kerhohuoneessa arkisin klo 9-15.

Nousurinteen palvelukeskus siirtyi Lahden Sininauha ry:n hallintaan 1.1.2000. Ensisuoja ja asuntolatoiminta päättyi 30.8.2014, kun kilpailutuksen jälkeen kaupunki otti työn omaan tuotantoonsa.

Nousurinteen tukiasunnot valmistuivat vuonna 2004. Asukkaille tarjotaan asumisvalmennusta, jonka tavoitteena on itsenäinen asuminen, jota päihteet eivät hallitse. Pitkäjänteinen työ jatkuu yhteydenpitona myös sen jälkeen kun asiakas on muuttanut eteenpäin. Entiset asiakkkaat ovat myös tervetulleita päivätoimintaan ja leireille. Raha-automaattiyhdistys tukee asumisvalmennusta.

Sininauhaliikkeen synty

Sininauhaliike on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla Francis Murphyn (1836-1906) työn tuloksena. Hän syntyi Irlannissa köyhään perheeseen ja lähti aikalaistensa tavoin Amerikkaan onnea etsimään. Uudessa maassa juurettoman ja köyhän nuoren elämä kulki kuitenkin alaspäin ja hän joutui alkoholin väärinkäytön seurauksena vankilaan.

Vankilasta muodostui Murphyn elämän käännekohta ja hänestä tuli kristitty. Vapauduttuaan vankilasta 1870 hän ryhtyi tekemään raittiustyötä ja sinisestä nauhasta tuli raittiuslupauksen antaneiden tuntomerkki. Murphyn matkojen seurauksena liike levisi Eurooppaan ja muualle englantia puhuvaan maailmaan.

Sininauha-aate rantautuu Suomeen 1880-luvulla

Sininauha-aate ja sinisen nauhan käyttö levisi 1880-luvulla myös Suomeen, mutta varsinainen Sininauhaliitto perustettiinkin vasta vuonna 1936. Rovasti M.I.Kuusi on vaikuttanut ratkaisevasti Suomen Sininauhaliiton perustamiseen ja hänestä liitto sai myös ensimmäisen matkasihteerin.

Kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto syntyi 1984

1970-luvun lopulla herättiin siihen, että alan kristillisiä järjestöjä oli paljon, mutta yhteistoiminta puuttui. Niinpä päihdehuoltojärjestöt perustivat yhteisyötoimikunnan, jonka tehtävänä oli etsiä keinoja yhteistyön tiivistämiseen.  Yhteistyötoimikunta kääntyi Sininauhaliiton puoleen ja pyysi, että se uudistaisi toiminta-ajatuksensa keskusliitto-organisaatioksi ja avaisi ovensa uusille jäsenille.

Vuonna 1984 Sininauhaliitto muutti toiminta-ajatuksensa ja sääntönsä ja niin kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto oli syntynyt.

Sininauhaliiton toiminta-ajatus nousee kristillisestä rakkaudesta ja ihmiskäsityksestä. Toimintaa ohjaavat arvot ovat diakonisuus, jäsenyhteisötyytyväisyys, avoimuus, vastuullisuus ja vaikuttavuuse

Lisätietoja Sininauhaliitosta: www.sininauhaliitto.fi